fbpxMaterinstvo Dobro je znati Mastitis – uzrok i lečenje

Mastitis – uzrok i lečenje

Jedan od prvih saveta za buduće ili novopečene majke je: ,,Vodi računa da ne dobiješ mastitis. Redovno prazni dojke.’’ Ove reči u prvi mah deluju zastrašujuće i zbunjujuće. Šta je, zapravo, mastitis i kako ga izbeći? Majke koje se po prvi put susreću sa ovim terminom mogu odustati od dojenja bez i da su probale, jer slušajući negativna isksutva o mastitisu gube želju za dojenjem.

ŠTA JE MASTITIS?

Mastitis je upala dojki uzrokovana infekcijom. Najčešći uzročnik je nagomilano mleko u prepunjenim dojkama. Ovakva upala se najčešće javlja u prvih šest meseci sa bebom, ali nije retkost da se dogodi i kasnije, pogotovo u periodu odvikavanja od dojenja. Mastitis je zaista bolna upala i često obeshrabri dojilje da nastave sa dojenjem upravo zbog simptoma. Međutim, mastitis se ne dešava svakoj majci i itetako se može izbeći ili rešiti. Takođe, nakon mastitisa možete nastaviti dojenje ukoliko osećate da možete i želite to. Za bebu je potpuno bezbedno.

Zabluda je da zbog ,,malih’’ grudi možete dobiti mastitis ili da vam je mastitis zagarantovan ukoliko ne uspostavite dojenje. Ovo nisu nužni uzročnici.

KAKO DOLAZI DO MASTITISA?

Simptomi mastitisa su:

  • bolne, tople i nadute grudi,
  • crvenilo,
  • povišena telesna temperature,
  • bolovi u drugim delovima tela.

Mastitis dovodi do upale lojnih žlezda te se mogu javiti i čvorići na grudima.

Razlozi za mastitis mogu biti:

  • loš položaj pri dojenju (beba prilikom dojenja neravnomerno prazni dojke),
  • neredovno pražnjenje grudi (preskaknje ili izbegavanje podoja, preskakanje ili odlaganje izmlazavanja)
  • ispucale ili ranjive bradavice (podložne baktrijskim infekcijama)
  • anemija (organizam je preslab da se izbori sa infekcijom)

KAKO LEČITI MASTITIS?

Ono što vam zasigurno omogućava da, pre svega, izbegnete mastitis jesu redovni podoji ili redovno i ravnomerno pražnjenje grudi do olakšanja. Ukoliko dojite bebu, i za vas i za nju je važno da uspostavite ritam dojenja jer podjednako povoljno utiče na oboje. Beba se navikava na određeni ritam hranjenja i u skladu sa tim napreduje, dok se kod majke tako uspostavlja količina stvaranja mleka. Ukoliko se desi da neki podoj preskočite bitno je da dojke ispraznite (izmlazate) kada osetite da su prepune. S druge strane, ne smete ni forsirati izmlazanje kako ne biste povredili bradavice već grudi praznite isključivo do olakšanja, odnosno do trenutka kada osetite da više nisu tvrde. Metod pražnjena važi i u slučaju da niste uspostavili dojenje, ali i u periodu odvikavanja od dojenja.

Ipak, ukoliko do mastitisa dođe važno je prepoznati to na vreme i posetiti lekara. Vaš izabrani lekar će vam najpre preporučiti antibiotike koji će umiriti upalu. Analizom uzorka vašeg mleka lekar će odrediti tačan antibiotik i dozu, a vi treba da se pridržavate prepisanog sve dok je to potrebno. Ne uzimajte ništa ,,napamet’’ i ne prestajte sa terepijom bez konsultacija sa lekarom. U ovom periodu je od velikog značaja da se odmrate, hidrirate i uzimate dovoljnu količinu vitamina i nutrijeta. Osim što zbog antibiotika ne smete da preskačete obroke, takođe je bitno i da obezbedite organizmu dovoljnu količinu svih neophodnih minerala i vitamina. U tome će vam pomoći Femibion 2, posebno formulisan za period dojenja, koji sadrži optimalnu dozu folata i Metafolina, što će ubrzati oporavak vašeg organizma.

U narodu je list kupusa najbolji lek za mastitis ako želite da izbegnete antibiotike. Ovu metodu slobodno možete isprobati jer je potpuno prirodna, a veruje se i delotvorna. Takođe, masaža grudi je dobar savet za lečenje mastitisa jer ćete tako opustiti upaljene žlezde.

Organizam porodilje je već dovoljno umoran, a upala je dodatni problem. Zato nikako ne smete da zaboravite na odmor. Razumljivo je da ste potrebni vašem detetu ali ste takođe potrebni sebi i odmor je ono što vam je preko potrebno.

Dojenje u toku mastitisa zapravo pomaže izlečenju, čak je i preporučljivo. Mastitis je bezopasan za dete, zato bez brige možete dojiti. Podoj započnite zdravom dojkom, a potom se prebacite na inficiranu. Ukoliko vam je previše bolno dojku ispraznite pumpicom. Ne odustajte od podoja i pokušajte da vam to uvek bude glavna opcija. Svojom upornošću rešićete problem, a zasigurno ćete usrećiti svoje dete a i sebe, naravno.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više