fbpxMaterinstvo Dobro je znati Kako stvoriti zdrave navike kod svog deteta?

Kako stvoriti zdrave navike kod svog deteta?

U vremenu kada je sve brzo, i odraslima je izazov da održe zdrave navike a kamoli deci. Brza hrana, pametni telefoni, urbanizam, preokuparanost poslom i sve drugo što nas udaljava od prirode nije ono što bi se moglo nazvati zdravim.

Šta bi bile zdrave navike za dete?

Balansirana Ishrana

Za pravilan rast i razvoj deci je potrebna hrana bogata vlaknima, vitaminima, dobrim mastima, proteinima i zasićenim ugljenim hidratima. Takva hrana se ne nalazi u pakarama i kioscima sa brzom hranom. Takva hrana se pravi u kuhinji uz puno začina mamine ljubavi.

Deci je neophodna hrana u vidu povrća, voća, čorbica, meda, nemasnog mesa, mlečnih proizvoda (umereno) i žitarica. Slatkiši, čipsevi i mesne prerađevine roditelji često umeju da daju deci u nedostatku vremena, ali verovatno ste i sami svesni da to nije nimalo pametan izbor. Naravno, sasvim je u redu ponekad pribeći manje zdravoj hrani, ali bi trebalo maksimalno izbegavati.

Jako je teško izbeći poriv za brzom hranom jer smo na neki način ,,bombardovani’’ reklamama za istu, ali upravo je ovo jedan od izazova za roditeljstvo. Učeći dete koja hrana je dobra za njih činite jedan od glavnih koraka za uspostavljanje zdravih navika. Bonus je to što ćete uz dete i vi da se vratite zdravim navikama.

Detetu treba predstaviti hranu kao izvor užitka, te mu tako treba i servirati. Uključite igru bojama tokom jela. Zeleni brokoli je zeleno drvo, dok je sir sneg, a meso neka lepa životinja koja uživa u snegu kraj drveta. Ne treba detetu dozvoliti da se igra sa hranom jer tako će najmanje jesti a više je razbacati oko sebe, već mu je predstaviti na zabavan način.

Takođe, ne zaboravite da je doručak najvažniji obrok i nikako ga ne preskačite koliko god žurili. Deca se ugledaju na vas te sve svoje navike prenosite na njih. Ne dozvolite da vaše dete bude uskraćeno za dovoljan broj obroka zbog vaše preokupiranosti drugim obavezama. Doručak koristite kao kvalitetno provedeno vreme sa detetom pre početka radnog dana. Na taj način će dete prihvatiti doručak kao važan deo dana. Dete će doživljavati doručak kao nešto lepo i kroz taj osećaj će ga praktikovati kroz život.

Deci do godinu i po dana ne uskraćujte dojenje ukoliko ste u mogućnosti da dojite. To je za njih siguran izvor vitamina i minarala. To podrazumeva da i majka svoj organizam snabdeva svim potrebnim nutrijentima i mineralima, zato je u ishranu dobro uključiti vitaminski suplement Femibion kao dodatak ishrani. Na taj način majka će majka detetu kroz mleko obezbediti dodatne vitamine.

Redovna hidratacija

Trudite se da decu učite da moraju redovno da piju vodu kako bi bili zdravi. Objasnite im da se telo na taj način osvežava i ,,kupa’’ iznutra. Potrudite se da shvate značaj vode i koliko im je potrebna svakodnevno. Izbegavajte konzumciju sokova i uspostavite naviku da će pre želeti da piju vodu nego industrijski sok. Naravno, prirodno ceđeni sokovi koje vi iscedite iz voća su dobar izbor, ali ipak je bolje da to isto voće u celosti pojedu jer su veći benefiti. Biljni čajevi će detetu prijati, ali i sa njima treba biti umeren.

Redovna fizička aktivnost

Ne treba da ,,štetite’’ detetove noge već treba da ga postaknete da ih što više koriste. Neće se njihovo telo potrošiti već će se muskulatura celog tela ojačati. Šetnja, trčkaranje i igra su savršen način da dete naučite koliko je fizička aktivnost važna za održavanje zdravog tela. To treba često da podsetite i sebe u naletu obaveza.

Decu već od četvrte godine možete upisati na neki sport ili ples. Na taj način postižu dovoljno fizičke aktivnosti, a i stiču prijatelje kao i postepene radne navike. Često ćete čuti da ,,dete treba da bude dete’’ i da ga ne treba opterećivati obavezama nego ga pustiti da se igra, ali složićete se da je za dete u ovom uzrastu sport upravo igra i zabava sa drugarima.

Fizičkom aktivnošću uspostavljate zdrave navike na zabavan način.

Higijena

Od bebinog rođenja treba uspostavljati rutinu kupanja. Odredite tačnu satnicu kada je vreme za kupanje kako bi i detetu to postala svakodnevna navika od prvog dana. To pozitivno utiče na potrebu za održavanje higijena, a odnosi se i na uspostavljanje zdravih navika.

Takođe, učite ih kako da redovno održavaju higijenu ruku i oralnu higijenu, i zašto je to važno. Deca će vam kroz godine biti zahvalna jer zdrave navike su jedan od ključnih faktora za zdravo odrastanje.

Odmor i spavanje

Uspostavljanje zdravih navika uključuje i uspostavljanje rutine kada je vreme za spavanje. Dete nije mašina i ne možete ga naštelovati tako da mu svakodnevnica bude ispunjena rutinama i satnicama, ali bar pokušajte da uspostavite biološke navike. Deca koja u ranom dobu uspostave naviku da je vreme za spavanje svakog dana isto, to i u kasnijem dobu primenjuju kao zdravu naviku. Odmor pozitivno utiče na nervni sistem, a dovoljno sna detetu omogućava aktivan i energian dan.

Ograničen ekran

Pre nego što posegnete za telefonom da ga date detetu, setite se da li ste ga vi koristili u tom razvojnom periodu i kao je uticalo na vas? Nije ga tada bilo, ali da li vam je bio potreban? Pa definitivno da vam nije bio potreban i da to nema nikakve negativne posledice na vaše odrastanje. A da li je vašem trogodišnjem detetu danas neophodan telefon s obzirom da smo deo tehnološke ere? Koliko god vam delovalo da je neophodan, ipak mu nije nimalo potreban. Malom detetu tehnologija i internet ništa ne znače.

Na koji način ste vi nadomestili taj ,,nedostatak’’ nepostojećeg ekrana? Igrali ste se i sticali nove veštine. Tako isto i vaše dete funkcioniše. Deca nisu ,,apdejtovana’’ uz tehnologiju, već su deca svih generacija ista i imaju iste potrebe. Vreme provedeno uz ekran zamenite vremenom provedenim čitajući detetu knjigu ili igrajući se u parku ili pravljenjem nekih zabavnih igračaka. Deca svojim rođenjem ne stvaraju potrebu za telefonom, već im je roditelji nameću. Detetu treba zabava a vi je možete pružiti na mnogo drugih načina umesto telefonom.

Posvetite svom detetu pažnju i budite mu roditelj, to će biti najzdravija navika koju ćete uspostaviti.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Aktivna trudnoća - kako najbolje iskoristiti vreme?
Trudnoća je sa razlogom blagosloveno stanje. Taj period svakoj ženi treba da ostane u…
Pročitajte više
Refleksi kod beba
Sigurno ste primetili da vaše dete od prvog dana reaguje na različite stimuluse iz…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više