fbpxMaterinstvo Dobro je znati Kako se izboriti sa krivicom?

Kako se izboriti sa krivicom?

Mnoge mame osećaju krivicu da ostave bebu sa nekim drugim, kako ćete videti odlaskom bilo na koji roditeljski forum. Veza koju imate sa svojim detetom je drugačija od bilo koje druge vrste – Vaša beba je fizički bila deo Vas devet meseci pa je razumljivo što se plašite da je date u dnevnu negu ili jednostavno da budete razdvojeni toliko dugo.

I dalje postoji ustaljeno verovanje kod pojedinaca, na osnovu tradicionalnih uloga, da glavna odgovornost za dete prirodno pripada više majci nego ocu. Nije ni čudo da je u jednoj anketi iz 2004. godine koja je obuhvatila 1000 roditelja, 80% zaposlenih majki priznalo da se osećaju krivim što angažuju pomoć oko čuvanja deteta u poređenju sa samo 39 procenata tata.

Teška odluka

Međutim, kao i mnoge žene, odlučili ste da je odlazak na posao prava odluka za Vas i Vašu porodicu. Postoji puno dobrih raloga zašto je to slučaj, od finansijskih do staranja o vašoj emocionalnoj dobrobiti. Možda ste se osećali izolovani kod kuće ili Vam je nedostajala stimulacija koju ste dobijali na poslu. To Vas ne čini lošom mamom niti znači da svoje dete manje volite. Nema tu ničega pravog niti pogrešnog već je to odluka veoma lične prirode.

Vreme je da prestanete da brinete

Ako brinete da dnevna nega može da bude i štetna, odmah prestanite tako da mislite. Jedna američka studija iz 2010. godine koja je obuhvatila preko 1000 dece a koju je objavilo Društvo za istraživanje dečjeg razvoja je zaključila da sve u svemu nije bilo neželjenih dejstava na društveni ili mentalni razvoj dece je rezultat toga što su bila u dnevnoj nezi u prvoj godini.

Ima i potencijalnih benefita. Deca koja idu u dnevnu negu nauče društvene veštine ranije nego što bi ih ranije naučili što je zauzvrat dobro za njihovo samopouzdanje. To bi moglo da znači i da su manje stidljivi kada krenu u školu.

Ali, sve u svemu je najvažnije da Vaša beba bude srećna i voljena i da Vaš posao na to ne utiče.

 

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više