fbpxMaterinstvo Dobro je znati Kako pripremiti dete za vrtić?

Kako pripremiti dete za vrtić?

Odavno je jasno da deca brzo rastu i da se velike stvari događaju brzinom svetlosti. Čini vam se kao da ste pre par dana doneli svoje čedo na svet, a već je došlo vreme za vrtić. Kako pripremiti dete na novo okruženje?

Pravo pitanje je kako da se vi pripremite, jer ovaj korak češto teže pada roditeljima nego detetu. Većina majki se navikne da je dete svakodnevno sa njima i da provode najviše vremena zajedno. Zato može biti veliki šok kada odjednom kod kuće nema tog malca na kog mora stalno da motri.

Kako se pripremiti?

Prvi korak jeste period aplicranja za mesto u vrtiću. Samom odlukom da prijavite dete za upis u vrtić počinjete da stvarate svest o tome da ćete se u jednom trenutku razdvojiti. Deca od 6 meseci starosti do 3 godine pohađaju jaslice, dok starija deca idu u vrtić. Kao što znate, od septembra 2023. godine državne predškolske ustanove (vrtići) su besplatni u nekoliko gradova u Srbiji, te je samim tim velika potražnja za mesto u istim. Nažalost, nije moguće  da sva deca budu primljena u državnu ustanovu te se roditelji, koji zbog svojih obaveza ne mogu biti sa decom kod kuće, odlučuju za privatne vrtiće. Rešenje ovom problemu su subvencije koje država daje za decu koja pohađaju privatne vrtiće. O ovome možete više pročitati na postalu eUprava- eVrtić.

Kako bilo, nema razlike u obavezama oko prprema za vrtić. Kada se završi protokol oko prijava za vrtić i imate informacije gde je vaše dete raspoređeno, u daljem periodu nemate obaveza sve do nekoliko dana pred vrtić. Tada je neophodno da pored osnovih priprema oko garderobe, obuće i pribora, odvede dete na sistematski pregled kod izabranog lekara u Domu zdravlja kako biste prikupili potrebne zdravstvene potvrde u kartonu, koji ste prethodno preuzeli u vrtiću.

Od velike važnosti je da se javite pedijatrijskoj sestri budućeg vrtića neposredno nakon što dobijete informaciju gde je vaše dete raspoređeno. To je dobro za vas jer će vas ona najbolje uputiti šta je sve potrebno da se pripremi, a i da vam odgovori na sva vaša pitanja.

Nakon prihvatanja noviteta u životu vaše porodice uslediće period osvešćivanja kada shvatate da vaše dete ,,za noć’’ postaje vrtićko dete, a vi ga još uvek gledate kao malu bebu. Roditeljima nije lako da razumeju svoje emocije u vezi deteta, jer čak i kad odraste ono je za njih i dalje njihovo dete. Vrtić bi bio prva stanica ka odrastanju, a većina roditelja nije spremna da prihvati koliko brzo stižu do te stanice. Zato, naredni period se trudite da što više provodite vreme sa svojim detetom. To ne znači da ovaj korak treba da prihvatate kao nadoknađivanje propuštenog vremena, jer ništa ne propuštate. Kada se usresredite da zajedničko provedeno vreme lakše će vam biti da prihvatite da vaše dete raste.

Ne treba da se opterećujete oko odvikavanja od pelena, odvikavanja od dojenja ili stvaranja nekih novih navika ukoliko vam to nije bio plan koji odgovara vašem detetu do tri godine. Pedijatrijska sestra u vrtiću će vam reći da ćete to proći zajedno kada dete bude bilo spremno. Detetu će dovoljno biti stresno to što ulazi u kolektiv i ne treba ga dodatno opterećivati. Nije u redu da dete naglo bombardujete novim informacijama, navikama i odvikama kada na to nije spremno. Dete uzrasta do 3 godine može biti u pelenama kada kreće u jaslice jer verovatno pre nije bilo spremno da pređe na nošu. Dojenje možete regulisati, ukoliko je potrebno, na jutarnji i večernji podoj, što znači da tokom dana dok je u vrtiću nema tu potrebu. Ishranu vašeg deteta treba da postepeno prilagođavate kako se ne bi po prvi put susretalo sa nekim namirnicama tek u vrtiću. Kada dođete po lekarski karton u vrtić zaposleni će vas informisati koju sve hranu treba da proba pre nego krene u vrtić. To je važno kako bi dejetetičari iz vrtića uskladili jelovnik u slučaju alergija. Ukoliko je mislite da je dete zaista spremno za odvikavanje od pelena ili dojenja onda tako i postupite, ali ponavljamo da ne forsirate ništa.

Deca koja kreću u jaslice u većini slučajeva ne prave problem oko privikavanja na novu sredinu jer nisu dovoljno zrela da shvataju dešavanje oko sebe. Međutim, naravno da nisu sva deca ista i da ponekad deca nisu spremna da provedu vreme sa drugim osobama koje nisu njihovi roditelji. Ipak, ne paničite! Na samom početku sva deca prolaze kroz period adaptacije kada prvih par dana posptepeno provode po par sati u vrtiću, a tek kasnije ostaju po ceo dan. Period adaptacije je individualan i svakom detetu je potrebno određeno vreme da se navikne na novu sredinu i kolektiv. Ovaj adaptivni period je posebno važan za decu stariju od tri godine jer se u glavnom teže navikavaju. U svakom slučaju i na roditelje utiče ovaj period adaptacije jer je potrebno da to vreme budu dostupni i učestvuju u navikavanju na vrtić. Imajte strpljenja i razumevanja jer ćete detetu biti potrebni u ovom periodu kako biste mu olakšali novu okolnost. S druge strane, nemojte da se iznenadite ako vaše dete bez poteškoća prhvati vrtić jer to ne znači da vas manje voli.

Ne zaboravite da redovno posećujete odabranog lekara kako bi dete primilo adekvatnu imunizaciju jer to je jedan od važnih koraka u pristupu kolektivu. Ne treba vas čudi ako dete bude često prehlađeno kada krene u vrtić. Poznato je da je dečiji imunitet slab, a najpodložniji je virusnim infekcijama kada se dete nađe među drugom decom. Važno je samo izbeći ozbiljnije epidemije, zato je detetu potrebno dovoljno vitamina koji će štititi njegov imunitet.

S druge strane, period pripreme za vrtić je veoma stresan za majke koje često zaborave na sebe pripremajući dete. To ne sme da bude slučaj te je zato jako važno da majka redovno jede i uzima neophodne vitamine. Majke koje i dalje doje svoju neophodnu dozu vitamina i minerala mogu uzimati redovnim konzumiranjem Femibion® 2, koji će na taj način prvo podići imunitet majke a onda detetu pružiti sve potrebne pažljivo izdvojene vitamine.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više