fbpxMaterinstvo Dobro je znati Kako održati bliskost sa partnerom nakon dolaska bebe?

Kako održati bliskost sa partnerom nakon dolaska bebe?

Tokom trudnoće zamišljamo kako ćemo uživati u toplini porodičnog doma, kako će nam biti lepo u svim zajedničkim aktivnostima i jedva čekamo sve te zajedničke trenutke. Obavijeni smo prelepim osećajima koje donosi rođenje.

Kada se dete rodi ono postaje centar sveta, i vi i vaš pertner svu svoju ljubav i pažnju usmeravate ka njemu. Oboje ste toliko usresređeni na dete da zaboravljate ili ne stižete da se posvetite jedno drugom. Pored toga, pojavljuju se i nove obaveze. Malo po malo, čini vam se da ste udaljili i da je vaš odnos zahladneo. Sasvim je normalno da se u toj situaciji zapitate šta se to dogodilo i kako je moguće da ste došli do ove tačke u vašem odnosu.

Nemojte očajavati jer je ovo situacija koja zadesi većinu parova i roditelja, i naravno da je moguće prevazići je. Poenta je ne odustajati, ne svaljivati krivicu na drugu stranu (ili možda dete) i pokušati naći način kako unaprediti odnos.

Svesni ste da niko nije kriv što ste se vas dvoje kao partneri udaljili i da se to dogodilo spontano usled novonastale euforije oko bebe, ali važno je da kada osetite taj ,,jaz’’ među vama obavezno porazgovarate o tome. Budite iskreni prema sebi i svom partneru. Uobičajeno je da žena, koja je sada i majka,  zapostavi  partnera jer, budimo realni, po samoj prirodi više se ona brine o detetu i ima više obaveza oko njega. Zato svom partneru stavite do znanja da nedostatak pažnje prema njemu nije zbog manjka ljubavi već zbog novonastalih okolnosti.

Ženama je posle porođaja neophodna podrška, kako u obavezama tako i moralna podrška za sve što je nastupilo. Ukoliko izostane podrška partnera, koja je sada najvažnija, žena će se osećati usamljeno i nedovoljno vrednovano. Takođe, drage žene, imajte razumevanja za svoje partnere, često su i oni izgubljeni u novonastaloj situaciji, i bez obzira koliko se trude da sve isprate, potrebno im je vreme da se naviku na svoju novu ulogu.

KAKO ODRŽATI BLISKOST?

Neka beba spava u svom krevecu

Bračni krevet je sa razlogom bračni i dete od prvog dana treba da navikavate da spava u svom krevetiću. Nemojte ići linijom manjeg otpora i popuštati na drugom plaču i stavljati ga u krevet između vas i vašeg partnera. Upravo bi je prva greška koju možete napraviti. Dete vas praktično razdvaja.

Koliko god izgledalo banalno, partnerska bliskost se fizički zasniva u postelji, ponekad je dovoljno da znate da vaša voljena osoba spava pored vas i da možete da je dodirnete i svakom trenutku. Beba bi u tom slučaju predstavljala barijeru.

Naravno, ponekad je bebi neophodno da zaspi u vašem toplom zagrljaju, ali trudite se da svako drugo spavanje u bračnom krevetu između vas izbegavate.

Ne propuštajte zajedničke trenutke

Dete spava, vas dvoje imate trenutak samo za vas – iskoristite ga! Maženje u tišini, poljupci, dodiri, razgovor, kvalitetno zajedničko vreme – sve to održava vašu bliskost. Ne propuštajte te prilike. Ako vam se ukazala prilika da  zajedno odgledate film – obavezno ga odgledajte.

To što ste postali roditelji dodatno učvršćuje odnos koji ste do sada imali, vaša ljubav se popela na viši nivo. Ne treba baš sve stare zajedničke navike da zaboravite. Sve ono što ste nekada radili a i dalje imate mogućnost za to, treba da radite i sad. Vi učite vaše dete navikama a ne ono vas, tako da ga vaspitavajte onako kako će biti ugodno svima. Dete ne treba da bude prepreka, već vuspeh.

Ukoliko vam se pruži prilika da vam neko pričuva dete, ne stidite se i velikodušno prihvatite pomoć. Nije sramota da baka pričuva dete dok vi sa partnerom odete u poslastičarnicu i na miru provedete kvalitetnih sat vremena sami. Vremenom ćete shvatiti koliko ovakve sitnice oboma znače.

Razgovarajte!

Razgovor je ključ svega. Razgovor je osnova za održavanje bliskosti. O svemu razgovarajte sa svojim partnerom, o svemu što vam smeta, što vas boli, što vas muči, što vam se sviđa ili ne sviđa. Tako ćete zajedno uspeti da prevaziđete nastalu distancu među vama.

Budite strpljivi

Sasvim je razumljivo da posle porođaja imate stalne promene raspoloženja, zbog umora i brige ali i samog uticaja hormona. Podsetite vašeg partnera da to što se vi u deset minuta zakikoćete, iznervirate i rasplačete nije posledica nervnog rastrojstva i nesigurnosti već ,,žurka’’ hormona. Vaš partner treba maksimalno da se potrudi da ostane, racionalan i smiren i da pokuša da razume vaše potrebe. Jedan snažan zagrljaj će za početak biti dovoljan.

S druge strene, i vi budite iskrene prema sebi. Ne možete  da koristite porođaj kao izgovor za histeriju. Osvestite se i dajte sve od sebe da pristupate racionalno. Tako prvenstveno pomažete sebi da lakše uđete u ulogu majke. Takođe, što ste vi smirenije i veselije i vaša beba je zadovoljnija, a tako je srećan i tata. Raspoloženje jednog člana povlači lančanu reakciju raspoloženja porodice, a vi kao roditelji najpre treba da budete odgovorni i trudite se da svi budu spokojni ako već ne postoji razlog za suprotno.

Odnos čine dve osobe

Roditeljstvo podrazumeva i mamu i tatu, tako da i obaveze treba da budu raspodeljene (u skladu sa mogućnostima). Treba da se dogovorite ko šta radi i koliko se bavi detetom. Najverovatnije će tata odlaziti na posao, a majka ostajati kod kuće sa bebom, ali to ne znači da sve kućne obaveze treba da spadnu na majku.  Biti majka je posebna uloga za koju ne postoji novčana nadoknada, zbog toga se prema tome treba odnositi sa poštovanjem i zahvalnošću. Koliko god fizički bio zahtevan očev posao, kod kuće treba da skupi snage i bude TATA koliko mu vreme dopusti. Biti TATA znači stvoriti poseban odnos sa svojim detetom, još od prvih dana, i posveti mu se koliko god može.

Takođe, ne zaboravite da i vi pokažete poštovanje i zahvalnost prema svom partneru, dopustite mu da se odmori nakon napornog dana. Koliko god ste oboje umorni, sedite par minuta u tišini i dozvolite jedno drugom ,,da dišete’’. Da, oboje udahnite duboko, uputite jedno drugom pogled pun ljubavi i razumevanja i možda jedno ,,Volim te’’ može da bude buster energije za nastavak.

Nervoza i inat ne donose ništa dobro. Nemojte misliti: ,,On ni ne zna kako je meni ceo dan sa detetom’’ i uz dozu besa prebacitu mu sve ono zbog čega ste nezadovoljni. Pitajte ga kako je on proveo dan. U prijatnoj atmosferi će i sa njegove strane uslediti isto pitanje nakon čega ćete i vi prepričati svoj dan. Takva svakodnevnica donosi rasterećenje i nijednoj strani neće padati teško zbog obaveze koje ga čekaju.

Zajedničkim trudom sve prepreke mogu da se prevaziđu. Vremenom ćete primetiti da je vaš odnos sve lepši i bolji.  Primetićete da se bolje razumete, više volite i sigurniji ste jedno u drugo, te je to neko privremeno udaljavanje bilo samo položen test da biste bili još srećniji. Zajedno možete biti samo jači.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više