fbpxMaterinstvo Dobro je znati Infekcija oka kod dece

Infekcija oka kod dece

Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči pa sve bakterije sa rukica završe u kanalu oka gde se dalje događaju infekcije.

Većina infekcija oka nisu opasne, ali su zarazne. Zato je važno da znate kako treba da tretirate infekcije oka kod dece.

 

Konjuktivitis je zapaljenje sluznice oka iznad očne jabučice i unutar očnih kapaka. Ovo je najčešća infekcija oka i može biti virusni i bakterijski.

Virusni konjuktivitis je zarazan, dok bakterijski nije. Ipak treba podjednako ozbiljno pristupiti lečenju u oba slučaju, kako bi oporavak bio brži i bez posledica.

Simptomi infekcije oka su:

  1. Svrab, bol i crvenilo oka
  2. Sluz i lepljiv sadržaj u kanalu oka, kao i zeleni iscedak
  3. Otečena koža oko oka
  4. Vodnjikave oči

Kako lečiti infekciju oka kod dece?

Pre svega, bez ikakve sumnje treba posetiti izabranog pedijatra kako bi prepisao adekvatnu terapiju. Nikako ne lečiti inficirano oko ,,na svoju ruku” alternativnim metodama bez odobrenja lekara. Terapija će vašem detetu kroz par dana oporaviti oko od infekcije, i to je jedino ispravno rešenje.

Vodite računa o higijeni oka deteta. Redovno ispirajte rastvorom i čistite sterilnom gazom od ugla oka ka korenu nosa. Tako će se sprečiti širenje infekcije i skratiti vreme trajanja iste.

Takođe, vodite računa o higijeni ruku, kao i stvari koje dete koristi, jer to je najčešći izvor bakterija koje izazivaju infekciju oka deteta.

Dete nekoliko dana izolujte kako ne bi dolazilo u kontakt sa nekim drugim potencijalnim danima, ali i kako biste izbegli širenje infekcije.

Ukoliko je infekcija oka posledica nekog prethodnog virusa, radite na imunizaciji. Kod veće dece potrudite se da dete redovno unosi neophodnu količinu vitamina i nutrijenata kroz hranu i vitaminske suplemente. Kod beba koje sisaju, najbolja imunizacija je majčino mleko. S toga, jako je važno da vi kao dojilja uzimate sve neophodne minerale i vitamine kako bi se to prenelo na dete. U ovom periodu, dobar saveznik je vitaminski suplement Femibion, koji će majci obezbediti sve neophodno za njeno zdravlje a samim tim i zdravlje njenog deteta.

Razbijanje mita

Iako ćete čuti da je dobro da detetu prisnete u oko svoje mleko kako bi se rešila infekcija, to nikako nemojte da radite. Mleko je podobno za razvoj bakterija što znači da nikako nije pametno koristiti ovu metodu.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više