fbpx



Materinstvo Dobro je znati Najbolji saveti za brigu o bebinoj koži

Najbolji saveti za brigu o bebinoj koži

Svi znamo da je bebina koža posebno mekana i glatka. Ono što je možda manje poznato je da takva situacija obično ne traje dugo. Naime, kada se beba rodi, njena koža obično je obavijena supstancom, poznatijom kao verniks, zbog čega je mlečno bela i mekana.

Međutim, vrlo brzo nakon porođaja, a ponekad i pre, verniks nestaje, a novopečeni roditelji iznenađeni su činjenicom da koža njihove savršene bebe odjednom i nije baš tako savršena.

Ono što treba da znate je da nema razloga za paniku. Suva, iziritirana i koža podložna osipima česta je pojava kod sasvim malih beba.

Naime, novorođenčad imaju veoma nežnu i samim tim osetljiviju kožu koja se u prvim danima nakon porođaja privikava na život u spoljnom svetu. Tako većina ovih “nepravilnosti” prolazi vremenom, a ono što vi kao roditelj možete da uradite jeste da primenite neke od proverenih saveta kako da na najbolji način brinete o koži svoje bebe.

1. Čuvajte bebu od sunca
Vodite računa da je beba što manje direktno izložena sunčevim zracima, čak i tokom zime. Evo kako da pripremite vaše dete za izlazak napolje:

Ne koristite kremu za sunčanje kod beba mlađih od šest meseci;
Stavite bebi šeširić koji će joj zaštiti vrat i uši;
Obucite je u laganu odeću koja prekriva ruke i noge;
Izbegavajte izlazak između deset ujutru i četiri popodne kada je UV zračenje najviše.

2.Oprezno sa suvom kožom
Sasvim je normalno da tokom prvih nekoliko nedelja po dolasku kući, bebe imaju mestimično suvu kožu. Često se takvo stanje povlači samo od sebe bez nanošenja kreme. Međutim, ukoliko vaše dete ima vrlo suvu ili ispucalu kožu, možete upotrebiti hidratantni losion za bebe, ali vodite računa da ne sadrži mirise i boje koji mogu još više da oštete njegovu nežnu kožu.

3.Umereno kupanje
Istina je da bebe treba redovno kupati, ali to ne znači svaki dan. U suprotnom rizikujete pojavu suve kože. Smatra se da je sasvim dovoljno da novorođenče kupate tri puta nedeljno, a evo kako da ta aktivnost bude pravi užitak:

  • Koristite mlaku vodu;
  • Kupajte dete u toploj prostoriji;
  • Neka kupanje bude kratko, između 5 i 10 minuta;
  • Perite oči i lice bebe samo vodom;
  • Za kosu i telo možete koristiti bebi sapun bez mirisa i boja;
  • Nakon kupanja potpuno osušite bebu pre nego što je obučete.

4.Vodite računa sa čim koža bebe dolazi u dodir

U suprotnom rizikujete pojavu kontaktnog dermatitisa. On nastaje tako što koža bebe dođe u dodir sa nekim predmetom koji izaziva alergijsku reakciju. Takva koža može biti otečena, crvena, suva, ispucala ili ljuspava.

Neki od poznatih alergena koji izazivaju ovu vrstu dermatisa su: pljuvačka, urin, sapuni ili deterdženti, losioni, boje, mirisi, kozmetika, guma i određeni metali.

Ukoliko se osip javi, najbolje bi bilo da konsultujete svog lekara. A ovo su neke stvari koje možete da uradite kako biste ga izbegli ili ubrzali negovo lečenje:

Izbegavajte grube materijale i oblačite dete u laganu i široku odeću kako biste smanjili kontakt sa kožom;
Koristite hidratantne kreme za bebe;
Kupajte dete svakodnevno u mlakoj vodi dok se osip ne povuče;
Izbegavajte kontakt sa alergenom koji je izazvao dermatitis, ako znate koji je.

5.Redovno skraćujte bebine nokte

Bebini tanki noktići mogu da budu veoma oštri, pa u kombinaciji sa njihovom još uvek nerazvijenom motorikom, često dolazi do ogrebotina na licu i po telu. Zbog toga je potrebno da jednom nedeljno skraćujete nokte svog novorođenčeta koristeći bebi turpijice, grickalice i makazice.

Trik za efikasno skraćivanje noktiju kod novorođenčadi: Skraćujte bebi nokte dok spava ili je u stanju potpune opuštenosti kako biste izbegli nezgode usled njenih naglih pokreta.
Izbegnite toplotni osip

6.Izbegnite toplotni osip

Kada se beba pregreva, često dolazi do pojave crvenih osipa na mestima gde odeća dodiruje kožu. Da biste ovo sprečili, trudite se da dete bude izloženo prijatnoj temperaturi i izbegavajte proizvode na bazi ulja koji zapušavaju pore.
Ukoliko do toplotnog osipa dođe, rashlađujuća kupka može da pomogne. Međutim, osip koji se ne povlači ni posle tri dana, koža koja izgleda inficirano, kao i povišena telesna temperatura, razlog su da se javite doktoru.

7.Vodite računa o ostatku pupčane vrpce

Kada beba dođe kući, deo pupčane vrpce, tzv. pupčani patrljak, vezan je za njen pupak. Održavajte ovaj predeo čistim i suvim sve dok ostatak vrpce sam ne otpadne u periodu od 1 do 3 nedelje.

Važno je da ne pokušavate da ubrzate otpadanje pupčanog patrljka tako što ćete ga vući, kao ni da ne nanosite alkohol na njega.

8.Perite bebinu odeću pre nego što je obuče

Koristite deterdžente za bebe bez parfema i boja i perite bebinu odeću, kao i posteljinu, odvojeno od stvari za odrasle članove porodice. Na taj način, osiguraćete da je odeća vašeg novorođenčeta čista i da ne sadrži prisustvo određenih sastojaka koji mogu biti štetni za njegovu osetljivu kožu.

9.Redovno menjajte pelene

Da biste izbegli osip od pelena, potrebno je da ih redovno proveravate. Čim primetite da su natopljene, zamenite ih.

Ukoliko se osip ipak javi, operite bebinu guzu vodom ili bebi sapunom. Kod ozbiljnijeg osipa koristite prskalicu kako biste iziritiranu površinu isprali bez dodirivanja. Nemojte trljati bebu peškirom već je malo potapkajte i pustite da se osuši na vazduhu. Zatim, nanesite debeo sloj vazelina ili neke druge bebi kreme za umirivanje osipa.

10.Negujte kožu glave

Temenjača predstavlja pojavu belih ili žućkastih krastica na glavi i javlja se kod određenog broja novorođenčadi. Iako ne izgleda lepo, ovo stanje nije bolno niti svrabno, te ni na koji način ne smeta vašoj bebi. Jedino što takve krastice nisu lake za uklanjanje.

Dobra vest je što temenjača prolazi sama od sebe posle nekoliko nedelja ili meseci. Doduše ponekad se može zadržati i duže. Pranje kose bebi šamponom može da omekša ove krastice i olakša njihovo uklanjanje. Ali budite oprezni: nemojte ih češati niti skidati grebanjem.

Ne zaboravite: više je manje
Tako ukratko glasi najopštiji savet kada je u pitanju nega bebine kože.

Drugim rečima, ne preterujte sa kupanjem kako ne biste skinuli prirodna ulja sa kože, izbegavajte kozmetiku koja nije namenjena bebama, pazite na sunce i birajte odeću od prirodnih i mekanih materijala koji će biti nežni prema koži vašeg novorođenčeta.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

10 saveta za dobar san tokom trudnoće
Baš kao i ishrana, san u trudnoći je izuzetno važan za pravilan razvoj deteta…
Pročitajte više
Vodič za bebine prve preglede kod lekara
Kada se beba konačno rodi, kreće novi, uzbudljivi period u životu porodice. Pored puno…
Pročitajte više
Letnja ishrana za povećanje plodnosti: Šta jesti, a šta izbegavati?
Leto je vreme romantike, sanjarenja i odmora. Drugim rečima, savršeno godišnje doba za planiranje…
Pročitajte više